Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 3 juli 2020

Voordracht Ina Adema als nieuwe Commissaris van de Koning

D66 is zeer tevreden met het besluit van Provinciale Staten om mevrouw Ina Adema voor te dragen als nieuwe Commissaris van de Koning in Brabant. Na 11 jaren onder de uitstekende leiding van Wim van de Donk is Brabant toe aan vernieuwing. Met de komst van Ina Adema krijgt Brabant een ervaren bestuurder die bewezen heeft niet enkel de gemakkelijke route te kiezen.

Eigenheid & lef

Zo was mevrouw Adema nauw betrokken bij het programma Veerkrachtig Bestuur, waarbij gemeenten intensief naar de eigen toekomstbestendigheid keken. En in haar tijd als burgemeester van Veghel liet mevrouw Adema zien dat op herindeling geen taboe rust. Deze eigenheid en lef hoopt D66 straks ook in haar periode als Commissaris van de Koning bij haar te zien.

D66 constateert met genoegen dat de voorzitter van de Vertrouwenscommissie, mevrouw Otters, met een knipoog naar het bestuursakkoord uit 2019 aangeeft dat de Provinciale Staten hebben gekozen voor kwaliteit. D66 is blij dat vanuit dit principe de keuze ertoe heeft geleid dat Brabant een vrouwelijke Commissaris krijgt; in een groep met 10 mannelijke Commissarissen brengt Brabant hierdoor meer en broodnodige diversiteit.

D66 kijkt uit naar de samenwerking met mevrouw Adema. Het is tijd voor vrouwelijk leiderschap; wij hopen dat veel jonge vrouwen in de nieuwe Commissaris van de Koning een voorbeeld zien dat iedere maatschappelijke positie ook voor hen bereikbaar is.