Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Vragen Taken en financiën Omgevingsdiensten

Brabantse omgevingsdienst heef te weinig te doen terwijl platteland naar de knoppen gaat
D66 stelt vragen over de vreemde manier van taak- en budgetverdeling tussen overheden. Bij de omgevingsdienst zitten ambtenaren niets te doen door gebrek aan taken. Daar moeten provincies en gemeenten wel voor betalen. Op de andere plek blijven taken liggen of komen er extra taken bij. De oplossing lijkt dan heel eenvoudig.
De vragen worden gesteld naar aanleiding van diverse berichten in de media afgelopen week over een tekort van 1,5 miljoen bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB). Daarnaast stond op 17 oktober een artikel in het Eindhovens Dagblad getiteld “Platteland door crisis naar de knoppen”. Dezelfde dag stond in BN De Stem een artikel getiteld “Moerdijk ‘expert’ risicobedrijven”.
D66 statenlid Anne-Marie Spierings: “Ik vind het vreemd dat bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) mensen duimen zitten te draaien terwijl het Brabantse platteland vervuild wordt met afval van asbest en xtc-productie. De taken van de omgevingsdienst zouden moeten worden uitgebreid met toezicht op het platteland, zeker nu er een overschot aan personeel is. Crisistijd vraagt om inventiviteit en lef om tot slimme oplossingen te komen!”
Ook vindt ze het vreemd dat Moerdijk ‘expert’ risicobedrijven wordt. Spierings: “De Omgevingsdienst Midden- en West Brabant is expert risicobedrijven op het gebied van milieu. Het lijkt me logisch dan ook de taken op het gebied van bouw daar te concentreren. Ik vraag me af of de gemeente Moerdijk nu voldoende ambtenaren voor heeft om die taak voor heel Brabant uit te voeren.”

Door: Anne-Marie Spierings en Marusjka Lestrade
Datum vragen: 18 oktober 2013
Datum antwoorden: 5 november 2013

Gepubliceerd op 18-10-2013 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018