Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Drugsafval, naar de milieustraat ermee!

Dagelijks lezen we in de media over drugsdumpingen. Het zorgt voor gevaarlijke situaties, aantasting van de natuur en hoge kosten. Die kosten voor het opruimen komen voor rekening van de grondeigenaar: boer, burger of beheerder. Daarom roep ik alle Brabantse gemeenten op om het inleveren van drugsafval bij de milieustraat mogelijk te maken. Dat kan eenvoudig door de legitimatieplicht bij milieustraten af te schaffen. Dan kan drugsafval, net als al ons andere afval, daar weer gewoon worden ingeleverd.

Vorige week kwamen de Jonge Democraten in het nieuws met hun ‘gratis XTC’ actie. In Eindhoven deelden zij neppillen uit om het onderwerp ‘legalisering en regulering van drugs’ onder de aandacht te brengen. Doordat de productie van soft- en harddrugs in Nederland verboden is, zijn alle producten die uit die productieketen voortkomen (pillen en afval) ook verboden. De harde aanpak van criminelen heeft op dit moment onvoldoende effect. Bovendien wordt er vrijwel nooit een crimineel gepakt bij het dumpen van drugs; andere maatregelen zijn daarom nodig.

Drugsdumpingen

Aangezien de productie van soft- en harddrugs in Brabant volop plaatsvindt, wordt drugsafval massaal in de natuur gedumpt, in brand gestoken of door het riool gespoeld. Al die dumpingen leiden tot hoge kosten voor de grondeigenaar, enorme milieuverontreiniging en bovendien tot gezondheidsrisico’s voor mens en dier. We kennen vaak de inhoud van de jerrycans en vaten niet; daarnaast kunnen vaten stuk gaan. Voorbijgangers, boswachters en (huis)dieren kunnen daardoor in gevaarlijke situaties terechtkomen. Zolang de discussie over regulering van drugs voortduurt, zullen de dumpingen doorgaan.

D66 ziet regulering van XTC op termijn als oplossing. Tot die tijd moeten we de afvoer van het afval legaliseren. Het is de enige manier om het aantal drugsdumpingen terug te dringen. In Brabant wil D66 daarom dat drugsafval, net als al het andere afval, weer gewoon kan worden ingeleverd bij de milieustraat, zodat het op een veilige en verantwoorde wijze kan worden verwerkt. Naar aanleiding van deze oproep gaat de Tweede Kamerfractie van D66 samen met 50Plus vragen stellen aan de Minister.

Milieustraten steunen aanpak

Afval van een hennepplantage is niets anders dan groenafval en bouwafval; maar doordat het is gebruikt voor de productie van drugs, is het opeens illegaal afval. Afval van de synthetische drugsproductie is minder onschuldig, maar beheerders van onze milieustraten hebben alle benodigde diploma’s om chemisch afval goed te kunnen verwerken. In ieder geval moet worden voorkomen dat gedumpt afval in de natuur terecht komt. Beheerders van milieustraten steunen de voorgestelde aanpak, want zij zien ook de drugsdumpingen en werken graag mee aan een oplossing.

Femke Dingemans is woordvoerder Natuur, Milieu & Handhaving van de D66 Statenfractie en nummer 2 op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 20 maart.

Gepubliceerd op 10-02-2019 - Laatst gewijzigd op 10-02-2019