Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 25 oktober 2019

HYPER HYPER(loop)

Het is al weer een tijd geleden dat de Duitse dance DJ Scooter met het nummer HYPER een hit scoorde maar Elon Musk is het nummer zeker niet vergeten, al zal hij er een andere associatie bij hebben.

Elon Musk heeft namelijk in 2016 een prijs uitgereikt aan het Delftse initiatief Hardt. Het gaat hier om het idee om zeer snelle verbindingen te maken met capsules die magnetisch worden voortgedreven in buizen, een Hyperloop.

Nu het bedrijf enkele succesvolle testfases heeft doorlopen zoekt het een terrein waar men het European Hyperloop Centre wil starten. D66 Noord-Brabant vindt al jaren dat dit soort initiatieven omarmt moeten worden en vraagt zich dan ook af of de provincie al in gesprek is met het bedrijf. Dit omdat wij als Brabant toch echt dé provincie zijn voor technologische innovatie. “Maar ook omdat dit wel een oplossing zou kunnen gaan bieden voor veel mobiliteitsproblemen die nu spelen”, voegt vragensteller Arend Meijer (fractievoorzitter D66 Noord-Brabant) toe.

Het idee van een Hyperloop is eigenlijk heel simpel: zie het als buizenpost maar dan op een veel grotere schaal. Doordat de capsules reizen in een vacuüm gesloten buis zijn er erg hoge snelheden te bereiken. Dit soort grootschalige, moderne OV middelen zijn de oplossing voor diverse problemen. Zowel op gebied van doorstroming van het verkeer, milieu en natuur.
“Voor de mobiliteit, technologie én economie van de toekomst zou het heel goed zijn wanneer dit EHC in Brabant zou landen”, besluit een bijzonder enthousiaste Meijer.