Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 10 september 2020

Het bos is (’s nachts) van de dieren – Janneke van Kessel

D66 Statenlid Janneke van Kessel reageert op berichtgeving in het Brabants Dagblad. Ze maakt zich sterk voor de dieren in het bos: stop daarom met het dumpen van afval is de natuur, ook als je het feestbeest uithangt.

De afgelopen week was in het nieuws dat het drukker is dan ooit in de Brabantse bossen. Wildkamperen, vuurtjes, barbecues, drugsdumpingen en illegale feesten zijn een aantal voorbeelden hiervan. Door deze drukte neemt ook de overlast toe en dat heeft effect op de natuur. Dat blijkt ook uit een enquête van het tv-programma De Monitor onder boswachter en groene boa’s.

Door de coronamaatregelingen is het niet meer mogelijk op stap te gaan zoals jongeren gewend zijn. Ze organiseren daarom feestjes in de bossen en laten na afloop ook een heleboel troep achter.

Maar al veel langer is dumping in de natuur een probleem. Eerder organiseerde de provincie daarom op initiatief van onder andere D66 de campagne ´Een dumper is een stumper’. De campagne was succesvol en veel toezichthouders en boswachters zagen een positief effect.

Het bos is in de nacht van de dieren en niet van de mensen. D66 vindt de recente publicatie aanleiding om opnieuw in te zetten op het voorlichten over de effecten van afvaldumpingen in de Brabantse natuur.

Om dit verhaal kracht bij te zetten stelde van Kessel de volgende vragen aan Gedeputeerde Staten. Is de gedeputeerde het met D66 eens dat de toenemende drukte in de Brabantse natuurgebieden met de daarbij horende overlast, aanleiding is om hierop actie te ondernemen?

Ziet de gedeputeerde ook dat een herhaling van de succesvolle campagne “Een dumper is een stumper”, ditmaal specifiek gericht op jongeren, een goed instrument is?

Is de gedeputeerde bereid om de campagne op korte termijn te starten? Zoja, wanneer is dit mogelijk?