Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 26 maart 2021

Brabant Outcomes Fund te veel Profit in plaats van Planet & People – Ine Meeuwis

Voorzitter,

We kunnen kort zijn. D66 vond het Brabant Outcomes Fund een mooi initiatief en we waren dus aanvankelijk enthousiast over het vervolg, geheten BOF2.

Maar, hoe meer we erover lazen en debatteerden met collega’s, tijdens de vorige Statenvergadering en daarna, tijdens de extra themavergadering, hoe minder enthousiast we werden. En hoe meer we in verwarring raakten.

De door u gesuggereerde verbreding lijkt eerder een verenging, want vooral maatschappelijk valt er bij BOF2 van alles buiten de boot. Projecten die niet binnen BOF1 pasten werden eerst gekoppeld aan Sterk Brabant. Maar Sterk Brabant wordt afgebouwd!

De sociale focus van BOF1, via Sociale Veerkracht en Sterk Brabant, is in BOF2 compleet verlegd. De focus ligt nu vooral op economische impact. Terwijl het meeste geld nota bene van Sociale Veerkracht komt.

Daarnaast blijken de criteria onduidelijk. Eigenlijk hinkt het voorstel op meerdere gedachtes. Daarom hebben we met z’n allen veel vragen gesteld aan de gedeputeerde, maar helaas hebben we onbevredigende antwoorden gekregen.

En tot slot bent u nog in gesprek met de BOM. Het is nog allerminst zeker en duidelijk of de BOM e.e.a. kan uitvoeren.

De enige reden dat u dit voorstel toch nu doet, is de deadline van 1 april, om Europees geld binnen te halen. Maar dat is voor ons onvoldoende reden om het voorstel nu zo voor te leggen. Vandaar ook het amendement.